Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice

Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice reprezintă o serie de întâlniri și ateliere menite să transforme istoria orașului în trasee turistice culturale, gândite și ghidate de către elevi.

De ce Târgu Ocna?

Pe de o parte, Târgu Ocna este un oraș care, desi abundă în situri arheologice antice și monumente arhitecturale de secol XVIII-XIX, nu oferă alternative pentru consumul de cultură contemporană: cinematograful nu mai funcționează din anii ‘90, iar spații de expunere/galerii de artă nu există. Singurul contact pe care tinerii îl pot avea cu arta contemporană este prin intermediul Cercului de Artă Contemporană. Pe de altă parte, patrimoniul legat de Primul Război Mondial – monumente și cimitire al eroilor, este pierdut în geografia orașului, fără a fi recunoscut sau valorificat. Patrimoniul poate deveni o sursă importantă de creativitate și inovație, care să genereze noi idei și soluții la probleme și poate creea servicii inovative cu scopul de a interpreta zone și clădiri istorice și a le face accesibile cetățenilor și vizitatorilor, care să ia forma unui ghidaj turistic local gândit și condus de către elevi.

Primul Război Mondial a trasat linia frontului prin orașul Târgu Ocna marcându-i istoria și comunitatea. Pornind de la orele de română și istorie, vom experimenta diferite mijloace artistice de a ne raporta la realitățile acestui eveniment (instalație, bandă desenată, video, fotografie, performance) alături de artiști precum Lea Rasovszky, Sorina Vasilescu, fotograful Nicu Ilfoveanu și One World Romania. Echipa proiectului construiește un cadru artistic care să împingă tinerii Colegiului Național “Costache Negri” să experimenteze orele de școală cu interes, plăcere, mizând pe o învățare afectivă care filtrează și fixează informații relevante.

Întâlnirile cu elevii au loc în spațiul clasei pe care îl transformă de-a lungul proiectului, dar și în muzee, lângă monumente, pe dealurile din jurul orașului sau în tranșee-relicve, pe străzile orașului și în cimitirul monument pe care le descoperă alături de artiști. Abordarea culturală este completată de o serie de ateliere practice oferite de parteneri cu rol istoric în desfășurarea evenimentelor din război (Crucea Roșie și Brigada 61 Vânători de munte).
 
Proiectul se adresează clasei a XI-a E a Colegiului, o “clasa problemă” căreia, de obicei, nu i se propun activități extracurriculare sau olimpiade, ai cărei elevi înfruntă provocări sociale zilnice. Despre beneficiile artei în educație se vorbește prea puțin în școala românească. Integrând cultura în predarea materiilor școlare de zi cu zi, deschidem tinerii spre posibilități creative la care astăzi nu ne putem gândi, dar care vor contura meseriile de mâine.

O educație altfel

Asociația 37 s-a format din dorința de a realiza proiecte culturale “cu schepsis” care să contribuie la schimbarea prin educație și cultură. Echipa sa este formată din istorici de artă, arhitecți, muzicieni, artiști plastici și fotografi. La Târgu Ocna, Asociația 37 dezvoltă de patru ani, în mod voluntar, Cercul de Artă contemporană care își propune ca de la an la an să crească interesul elevilor pentru artiști contemporani prin întâlniri directe cu aceștia, prezentări, discutii non-formale, ateliere, vizite la muzee și galerii.

Anul acesta, pornind de la sărbătorirea centenarului Marii Uniri, Asociația 37 dezvoltă pe durata unui întreg an școlar proiectul Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice. Acesta s-a dezvoltat sub umbrela “Parteneri edu-creativi 2017” realizat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, proiect cofinanțat de AFCN și ARCUB, care îşi propune să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică
pentru școli publice şi organizaţii neguvernamentale culturale. Echipa noastră edu-creativă a beneficiat de formările și mentoratul oferite de-a lungul anului 2017 cu scopul de a structura un proiect pe durata unui an școlar care să integreze arta într -un context educațional ce stimulează creativitatea si inventivitatea tinerilor din școlile
publice românești prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora.

 

Proiectul beneficiază de cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele sale pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

ORGANIZATORI: Asociația 37, Colegiul Național “Costache Negri

PARTENERI: MetruCub – resurse pentru cultură, Institutul Francez din Timișoara,

B5 Studio, Brigada 61 Vânători de Munte, Crucea Roșie Filiala Bacău

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Roata Mare, The Institute

ShareTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!